//////

Kielbasa-Biala-surowa-6416-big

Jest u nas kiełbasa, bardzo łatwa do dostania, a chyba niesłusznie niedoceniana. Jest to biała kiełbasa — surowa. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Nawet słyszałam o egzaminie mistrzowskim na kucharza, gdzie zażądano wy­mienienia czterdziestu sposobów przygotowywania kiełbasy. My nie będziemy tak przesadzać. Poprzestaniemy na kilku.
Sposób pierwszy: obłożyć tłuszczem i upiec w piecu. Nie dolewać wody, kiełbasa i tak puszcza sok. Świetna jest rów­nież na zimno z chrzanem, na Chlebie itp. Sposób drugi: włożyć do garnka. Nalać wody tyle, żeby kiełbasa była zakryta. Gotować na małym ogniu bez przy­krycia, aż woda całkiem wyparuje. Dodać łyżkę masła i obrumienić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *