//////

Są takie smutne dni w roku, kiedy trzeba się wzajemnie rozweselać i pomagać sobie. Rozweselać się najłatwiej przez odkrywanie nowych smaków w starych potrawach. Na przykład chciałam Wam opowiedzieć o schabie. Wszy­scy wiemy, że się go piecze w piecu, natarty uprzednio mą- jerankiem, z dodatkiem cebuli. Taki schab jest powszechnie znany i jadany zarówno na zimno, jak i na gorąco. Już inny smak osiągniemy, jeżeli obok schabu położonego na brytfannie położymy ponacinane jabłka.Jeszcze inaczej możemy postąpić ze schabem chudym. Ści­namy cały tłuszcz, mięso skrapiamy cytryną i okładamy pla­sterkami tejże. Pieczemy w piecu, polewając sosem wytworzonym się przy pieczeniu. W połowie pieczenia zalewamy śmie­taną. Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem. Po­dajemy z ryżem na sypko i z surówką z selerów lub porów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *