//////

Dużą pomarańczę lub cytrynę gotujemy w wodzie, aż będzie miękka. Wyjmujemy z wody, przecinamy i usuwa­my pestki, po czym ucieramy w misce z dwoma kubkami cukru. Wbijamy po jednym 12 żółtek, dodajemy łyżkę mąki kartoflanej i kręcimy cp najmniej pół godziny. Kiedy masą będzie miała konsystencję śmietany, wlewamy pianę z 12 białek, mieszamy ostrożnie łyżką, wlewamy w formę wy­smarowaną masłem i posypanej tartą bułką (najlepsza była­by bułka słodka) i na kwadrans przed podaniem wstawiamy do gorącego pieca. Pilnujemy, żeby się nie przepiekła. Jestem przygotowana na to, nie znajdą się Czytelnicy, którzy będą twierdzili, iż gorąca legumina na wieczór nie pasuje.Ja radzę z całego serca — spróbujcie. Zobaczycie, że nikt nie będzie mówił jaki to tego wieczoru był indyk, czy jaką ona miała suknię, ale każdy powie — „jaka była świetna legumina”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *