//////

pieczen-wieprzowa-z-majerankiem_2321_7

Postanowiłam zająć stanowisko w dyskusji toczącej się ? dawno niespotykanym ożywieniem na łamach prasy lite­rackiej. Dyskusja dotyczy spraw dla Polaków jak najbardziej zasadniczych, czyli postaw moralnych wobec konieczności historycznych, tak zwanej bohaterszczyzny, której to symbolem stał się na zawsze nieszczęsny Kozietulski i szarże ułańskie z lancami na czołgi.Husarską od, husarii, tej- ze skrzydłami, wsławionej pod Wiedniem. Pieczeń robi się w sposób następujący: kawałek mięsa wołowego, najlepiej krótki i zwarty, kupowany w plastykowych torebkach, zbić, osolić, położyć na tłuszczu i upiec w piecu. W czasie pieczenia podlewać sosem tworzącym się przy pieczeniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie, wyjąć z pieca, ponacinać w plastry, ale tak, żeby się nie rozleciało, i pomiędzy plastry nałożyć farsz: drobniutko posiekaną cebulę; wymieszaną z masłem i tartą bułką, z dodatkiem żółtka i szczy­ptą pieprzu do smaku. Masa powinna być gęsta. Jeżeli ktoś lubi, może dodać do masy posiekanego śledzia. Nadzianą pieczeń włożyć do rondla i podlać sosem utworzonym przy pieczeniu. Dusić około 30 minut. Inny rodzaj pieczeni husarskiej otrzymamy, jeżeli do farszu dodamy uprzednio podsmażone i drobno posiekane pieczarki. Pieczarki — czy chcemy czy nie — stały się od pewnego czasu grzybami jak najbardziej polskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *