//////

Pół kilo wyłuskanych orzechów włoskich tłuczemy, doda­jąc trochę białka, aby orzechy nie puściły zbyt dużo oleju. Potem orzechy ucieramy z cukrem (pół kilo), wlewając po je­dnym — 18 żółtek. Dodajemy mały kubek utartego i ususzo­nego chleba razowego. Chyba najlepiej będzie się do tego na- dawał chleb razowy pieczony z miodem. Wreszcie mieszamy ostrożnie z pianą ubitą z osiemnastu białek. Masę^ wkładamy do dwu form tortowych i wstawiamy do niezbyt gorącego pieca. Gdy się upiecze, przekładamy konfiturą z moreli lub następującą masą: pół ćwiartki masła ucieramy z cukrem i łyż­ką kremowej śmietany. Dodajemy wanilię. Przekładamy wystudzony tort i wstawiamy do lodówki, aby masa dobrze „stwardniała i trzymała obie części tortu razem. No, a na wierzch stawiamy — ile się zmieści — świeczek, jeszcze konfitury z moreli i wyciskamy prżez papierową tub­kę piękne zawijasy z maślanej masy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *