//////

Mazurek Wiktoria przepisany z Bardzo Starej Książki. Rozciągnąć na blasze warstwę ciasta pozostałego od bab, a gdy ta podrośnie, ułożyć na niej dużo pokrajanych suchych kon­fitur, migdałów, rodzynków, skórki pomarańczowej. Na to położyć — w odległości 1 cm jeden od drugiego — paski z masła, ukręconego z cukrem i wanilią. Wreszcie całość przy­kryć pianą z białek ubitych z cukrem tak, aby cały mazórek był przykryty. Natychmiast wstawić do pieca, żeby się mazurków zarumienił. Mazurek na winie. Dwie szklanki kwaśnej śmietany, szklanka wina, mniej więcej ćwierć kilo cukru, dwa jaja, sok z po­łówki cytryny i taka ilość mąki, jaka te substancje zabiera. Zagniatamy w zimnym miejscu ochłodzone uprzednio produkty oraz układamy na blasze na palec grubo; po wierzchu sma­rujemy winem, posypujemy cukrem i migdałami i pieczemy w takim piecu, jak na ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *