//////

Mazurek „cygan”. Ucieramy pięć jaj, dosypując stopniowo trzy filiżanki cukru i filiżankę mąki. Dodajemy jeszcze trzy pełne filiżanki’ dużych i małych rodzynków i migdałów. Mie­szamy dobrze i kładziemy na blasze grubą warstwą. Wsta­wiamy do niezbyt gorącego pieca. Udekorowanie mazurków pozostawiam fantazji indywidu­alnej. Chciałam przypomnieć, że istnieje świetna rosyjska potrawa wielkanocna, która może być podawana u nas jako wykwintny deser albo zamiast sernika. Nazywa się pascha, czyli już sama nazwa łączy się z Wielkanocą. Bierzemy równą ilość sera, cukru i masła. Ser powinien być niekwaśny i dobrze odciśnięty. Masło ucieramy cierpliwie z cukrem na pianę. Potem doda­jemy stopniowo ser i ucieramy dalej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *