//////

Najbardziej mi ,się podoba śledź w kopercie: świeżego śledzia oczyścić, podsmażyć w łyżce margaryny, posolić. Dodać pokrajaną w plastry cebulę, dusić pod przykryciem około 15 minut. Rozbić surowe jajko z dwiema łyżkami śmietany. Podawać z kartoflami z wody i z surówką; świeży z ogórkami i pomidorami. Świeżego, oczyszczonego śledzia smażymy na patelni na tłuszczu. W czasie jeżenia dodajemy plastry świeżego ogórka, obranego ze skóry i oczyszczonego z pestek. Po chwili dodajemy kawałek marchwi i pastę pomidorową lub świeży pomidor. Przykrywamy i dusimy przez pół godziny. Gdy sos jest zbyt gęsty, możemy rozrzedzić go bulionem. Jeżeli ktoś lubi, może do­dać gorczycy i kolendra. Dusić, aż ogórek zrobi się przezro­czysty. Śledzie ułożyć na półmisku, przybrać świeżymi ogór­kami i polać sosem. Śledź z bryndzą. Wymoczyć solonego śledzia w mleku, oczy­ścić i obsmażyć na tłuszczu (oliwie). Ułożyć na półmisku, po­sypać drobno posiekaną cebulą i rozdrobnioną bryndzą. Całość zalać śmietaną i posypać zieleniną. Podawać z kartoflami z wody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *