//////

Podobnie robi się mazurek makowy. Taką samą ilość maku przekręconego przez maszynkę, mąki i cukru, dwa razy tyle masła oraz cztery jaja wygniatajmy na stolnicy na rodzaj ciasta. Tym ciastem smarujemy opłatki i wstawiamy na kwa­drans do niezbyt ciepłego pieca. Mazurek pomarańczowy. Warunkiem udania się tego ma­zurka jest szczęśliwy zbieg okoliczności: cierpliwość na stanie w kolejce, aby dostać w sklepie pomarańcze i cytryny jedno­cześnie, oraz wiele cierpliwości przy wykonaniu przepisu. Ale potem — sukces murowany.Mazurek cioci Jadwigi. Pokrajać figi, migdały, skórkę po­marańczową obsmażoną w cukrze, daktyle, dodać rodzynki. Wymieszać z pianą z białek ubitą z cukrem. Mieszanina po­winna być gęsta. Smarować na wafle i upiec w niezbyt go­rącym piecu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *